dimecres, 18 de març del 2009

Godall, serra de paisatges

Godall s'estèn suaument al peu del vessant interior de la serra de Godall. Aquesta serra forma part de la Xarxa Natura 2000, i s'alça enmig de les depressions de la Foia d'Ulldecona i les planes, i ofereix, malgrat la seva minsa altitud, vistes panoràmiques del massís del Port i el delta de l'Ebre.

Godall és una població petita però amb una gran història. Està documentada la seva existència en l'època sarraïna. Ramón Berenguer IV va fer donació de la vila i el seu terme a Guillem de Copons, batlle de Tortosa, l'any 1153. El municipi comprèn a més del municipi de Godall, la masia i l'antic poble de Merades, destruïts al segle XIX.

Poble de tradició agrícola, ha anat transformant el seu entorn al llarg dels anys, apareixent disseminats pel terme diversos vestigis d'aquesta activitat, avui en dia un patrimoni etnològic de gran valor: les barraques, bancalades, valones de pedra en sec, sínies, pous, forns de calç,...

Godall és, també l'esperit del Carnaval. Fet identificador del poble, els carnavals de Godall són una tradició festiva centenària. Són cinc dies de festa on hi participa tot el poble, tant en les conegudes batalles de farina al carrer com en els balls de màscares a les nits. El Carnaval de Godall ha estat declarat, recentment, festa d'interès comarcal.

Venir a Godall és gaudir de la natura i el paisatge. Venir a Godall és aprofundir en la seva història i valors etnogràfics. Venir a Godall és assaborir els productes de la terra. Venir a Godall és conèixer la festa i la tradició amb l'esperit del Carnaval.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada