dimecres, 18 de març del 2009

La Galera, poble terrisser

El municipi de la Galera és, per la seva història, una de les poblacions més emblemàtiques de la comarca. Situada a la plana del Montsià (pla de la Galera) i al peu de la serra de Godall, els seus origens daten del segle XIV, si bé les especulacions sobre una fundació anterior del municipi sempre han estat presents, íbers, romans i àrabs. Tanmateix, els indicis dels primers habitants ens porten a l'any 1.303.

La història de la Galera està lligada a dos punts clau: per una banda el barranc, corredor natural que dóna nom a la població i que ha representat la línia divisòria tradicional del municipi, on històricament també representava la frontera entre la jurisdicció senyorial del castell d'Ulldecona (hospitalers) i la jurisdicció reial de Tortosa; per l'altra, la torre d'origen medieval i que és el simbol arquitectònic més representatiu i identificatiu del municipi, i que des del segle XVII és l'església parroquial del poble.

Però, tot i la seva riquesa patrimonial, on també es pot destacar altres elements com el pont sobre el barranc, la creu del terme, l'ermita del povet de Sant Vicent o el mateix edifici de l'Ajuntament, el punt on convergeixen la història, tradició i la cultura locals és la terrissa. La producció terrissaire galerenca és coneguda arreu del territori, i avui dia encara es pot contemplar la seva importància, no només cultural sinó també socioeconòmica: la Fira internacional de la terrissa que es celebra a primers de maig, o el Centre d'interpretació de la terrissa, Terracota, a banda de les mostres ceramistes o el treball de l'únic terrissaire actiu a la comarca, fan de la Galera el poble terrissaire per excelència de la comarca del Montsià.

Propera als 900 habitants, la Galera ha estat un poble tradicionalment agrícola, on la producció oleícola ha estat el motor econòmic al llarg de la història. Així, es pot visitar la cooperativa agrícola, així com el Molí de la Creu, i desgutar-ne l'oli que s'hi elabora. Tanmateix, els diferents locals de restauració de la Galera ofereixen un ampli ventall de plats típics de la zona, mostrant la important oferta gastronòmica que es pot trobar. La gastronomia local però, es complementa amb una gran oferta d'oci, on a banda de la fira també destaquen les festes majors en honor a Sant Llorenç (10 d'agost) o la popular "fesolada" de Sant Josep (19 de març).

Visitar la Galera és donar una passejada per la història, la cultura i la tradició d'un poble que avança sense perdre els seus origens.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada