dimecres, 18 de març del 2009

Masdenverge, cor del Montsià

Els orígens del municipi de Masdenverge es remonten a mitjans del segle XVIII, quan un grup de pagesos de Tortosa abandonà la ciutat per ocupar i conrear les planes del sud-oest del Montsià, aleshores ermes. La població s'establí a l'interior d'un meandre del barranc de la Galera i posteriorment es bastí una capella en honor a la mare de Déu del Roser. L'historiador ebrenc Enric Bayerri recull que, el nom de Masdenverge es deu a què, antigament, quan es formà la població existia el mas d'un tal verge, del qual prengué el nom. Cap al 1857, Masdenverge s'independitzà de la Galera i es constituí el municipi propi.

Masdenverge està situat a l'interior de la comarca del Montsià, però propera al riu Ebre, fet que li dóna una gran riquesa natural, tant de flora com de fauna. Aquesta particularitat li proporciona a Masdenverge punts de boscos de ribera i zones humides, on destaquen principalment les basses de la Foia (Foia de Solsó), un espai de gran interès natural per la seva singularitat. Dins d'aquests paisatges naturals singulars es troba un altre punt d'interès patrimonial, el mas de Sant Pau, construït per frares de l'odre del convent de Benifassà a finals del segle XIX.

El municipi masdenvergenc s'ha caracteritzat al llarg dels anys per una gran inquietut social del seus vilatans i pel seu caràcter dinàmic. Tot i ser un municipi que, fins fa pocs anys, no superava el miler d'habitants, ha disposat sempre d'una gran i diversificada oferta de serveis: instal·lacions esportives de primer nivell, destacant-hi l'estadi municipal i el pavelló, zones d'oci i esbarjo on ressalta la plaça de braus (única plaça fixa de la comarca) i altres serveis com la biblioteca, casal de joves o l'emissora Ràdio Joventut, una de les pioneres de les nostres terres.

Les festes majors del Roser (primera setmana d'agost) o la popular "borrainada" constitueixen la principal oferta lúdica anual del poble, que es complementa amb una important oferta de turisme rural (destacant-hi el Molí de Rosquilles, amb el seu molí d'oli tradicional restaurat) o una rica i variada gastronomia.

Acosta't a Masdenverge. Et sorprendrà.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada