dijous, 19 de març del 2009

Santa Bàrbara, un mar d'oliveres

Santa Bàrbara, situat al bell mig de la Plana del Montsià, és un dels pobles més joves de la comarca, tot i que dins del seu terme s'han trobat restes d'una antiga necròpolis ibèrica del segle VI a.C. Tot i això, no fou fins a finals del segle XVIII quan els primers pobladors, vinguts principalment de Tortosa, van col·lonitzar la plana (d'aquí el gentilici de planers i planeres), al voltant de l'ermita en honor a la mateixa santa, i aconseguint definitivament la independència del municipi el dia de Sant Gregori de l'any 1828. Les masades encara presents, com el molí de Vallès, l'Alto o la de Martí, són els testimonis vius que queden dels primers pobladors.

Tot el que envolta a Santa Bàrbara té un denominador comú: el cultiu de l'olivera i la producció d'oli. Aquest eix vetrebrador ha esta la base econòmica, social i cultural dels planers i planeres al llarg dels anys i el seu tret més representatiu. Avui dia encara és present, ja que el municipi i més concretament les seves dues cooperatives fan de Santa Bàrbara una de les zones amb major producció i de més qualitat d'oli d'oliva de Catalunya. Els grans camps d'oliveres que envolten Santa bàrbara i el "vent de dalt" que les mou, provoca una onada constant semblant a un veritable mar d'oliveres.

La història recent però, no ha estat un fre per a la societat planera, que ha estat sempre caracteritzada pel seu fort dinamisme. Avui dia, Santa Bàrbara és un municipi que no para de crèixer. Si bé la producció agrícola, tant d'oli com de cítrics continua essent un dels principals substrats, també és cert que l'economia local s'ha anat diversificant al llarg dels anys. Actualment, l'existència d'un polígon industrial i la creixent oferta de serveis de tot tipus, fan de Santa Bàrbara un punt atractiu en tots els sentits.

Dins d'aquesta oferta de contrast entre el creixement econòmic i la tradició, destacar la Fira de l'oli novell, cítrics i comerç, una fira que s'ha convertit en una fita destacada en la voluntat d'impulsar l'economia local sense pedre els trets diferencials del municipi. A banda, les Jornades gastronòmiques de la cuina de l'oli d'oliva, paral·leles a la fira, són una mostra d'un altre punt destacat, la varietat de productes i oferta gastronòmica present. Les Festes Majors (segon cap de setmana de juliol) i la festivitat de Sant Gregori i la petició tradicional de les pubilles el dia 9 de maig, són un altre punt de trobada de la festa i cultura locals.

A Santa Bàrbara, a més, hi ha punts de visita obligats: les instal·lacions esportives, on destaca principalment l'àrea de lleure i les piscines, les dues col·leccions permanents, casa- museu del pagès "Àngel Fibla" dedicada a la vida tradicional dels pagesos de la plana i la ribera, i la col·lecció d'història natural "Josep Antoni Valls", dedicada a la paleontologia, mineralogia, flora i fauna, i l'església arixprestal de Santa Bàrbara, de principis del segle XX.

També es pot gaudir d'una ruta per l'antic recorregut de la Via Augusta romana, enmig del paisatge típic del nostre territori, la plana, entre oliveres, cítrics, masades i casetes de camp.

Santa Bàrbara, situada entre les dues grans zones naturals de la comarca, els Ports i el Delta, proper al riu Ebre i al bell mig de la plana, no deixa indiferent a ningú. Descoreix-ho tu mateix.









Justificació completa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada